Hvad er Metformin – Hvordan virker et Metformin vægttab?

Overvægt kan skyldes utrolig mange ting og derfor er der også utrolig mange muligheder på markedet i forhold til at få en hjælpende hånd til et vægttab. Mange antager, at overvægt skyldes lidt for mange aftener på sofaen med hånden dybt begravet i chipsposen, men det kan også skyldes forskellige sygdomme eller ’fejl’ i forhold til den måde kroppen bearbejder maden på. Så har man skiftet aftenerne på sofaen ud med grøntsager og en tur på cyklen uden at se nogle resultater på vægten, kan det være en god idé og aflægge lægen et besøg.

Hvad er Metformin?

Metformin Vægttab og SlankekurMetformin er et præparat, som først og fremmest virker blodsukkernedsættende hos folk med type 2 diabetes. Metformin kan dog også bruges i forbindelse med et vægttab, da det medfører bedre appetitregulering i hjernen og dermed en stærkere mæthedsfornemmelse, samtidig vil sukkeroptagelsen i fedtvævet nedsættes. Altså er Metformin hovedsageligt udviklet til diabetes patienter, men da det de har brug for, nemlig en styring af blodsukkeret, også kan være det en overvægtig person har brug for, kan Metformin også anvendes ved vægttab. En bedre styring af blodsukkeret har indvirkning på den søde tand og vil kunne hjælpe med til at styre trangen til det søde og dermed nedsætte kalorie-indtaget.

Ulemperne ved Metformin

Da Metformin ikke er en decideret slankepille, er det dog ikke den oplagte vej at tage for at opnå et vægttab. For det første kan det være svært at få sin læge til at udskrive pillerne, hvis der ikke ligger andet behov til grund end behovet for at tabe sig. Derudover kan der være en del bivirkninger ved indtagelse af Metformin, fx opkastning, diarre og metalsmag i munden. Der er heller ingen garanti for at det vægttab man har opnået, mens man har taget Metformin vil kunne holde, når man stopper med pillerne. Derfor er det en meget usikker måde at komme af med nogle ekstra kilo på, og da der, som nævnt tidligere, er masser af muligheder for hjælp til vægttab på markedet, vil det formentlig være en god idé at vælge en anden metode.

Dette indlæg blev udgivet i Slankekur og vægttab og tagget , , . Bogmærk permalinket.

8 kommentarer til Hvad er Metformin – Hvordan virker et Metformin vægttab?

 1. Anonym skriver:

  Hej,

  Jeg er en 24 årig kvinde der har taget ca 15kg på i forbindelse med brugen af antidepressive for over 1 år siden.
  Jeh har virkelig svært ved at komme af med kiloene, og det påvirker mig utrolig meget i min hverdag.
  Jeg er asocial og vil ghelst ikke deltage til noget som helst.

  Min bni ligger meget tæt på 25. Men j har normalt blodsukker m.n.
  Kan jeh bruge metformin udem at skade min krop eller gå helt ned i blodsukker?? Håber i kan sgjælpw mig. Tak!

 2. karina skriver:

  Hej

  Jeg har fået konstateret PCO og har i den forbindelse taget metformin for at øge chancen for at blive gravid. Jeg har efter fødsel og endt amning rigtig svært ved at holde vægten, selvom jeg motionere og holder en fornuftig kost. Min læge syntes ikke det er nogen god ide at tage metformin efter endet graviditet, men hvorfor? når jeg nu har PCO har jeg (og har altid haft) rigtig svært ved at styre min vægt og søde tand.
  Hvorfor kan jeg ikke bare altid spise metformin så jeg ikke har så svært ved at holde min vægt (min vægt ligger pt på 95 kg. når jeg tager metformin kan jeg komme ned på 80 kg, hvilket er 5-8 kg højere end min ideal vægt)?

 3. Susanne skriver:

  Hvorfor står der ikke noget om man kan drikke alkohol når man får metformin ??
  For jeg vil hører om man kan drikke alkohol sammen med metformin ??
  Jeg får metformin for PCO samt til vægttab. Men jeg vil, da satdig gerne kunne nyde et glas vin eller to eller en drinks eller to til festlig lejligheder..

  • Tinna Frederiksen skriver:

   Metformin “Actavis” bør ikke anvendes ved:
   Alvorlig hjertesygdom
   Alvorlig leversygdom
   Alvorlig nyresygdom
   Diabetisk koma
   Alkoholisme
   Akut alkoholforgiftning
   Meget dårligt fungerende nyrer
   Større operationer.

   Kombinationen af alkohol og metformin kan give symptomer som maveproblemer, utilpashed med voldsom træthed og problemer med at trække vejret. Du bør ikke drikke store mængder alkohol når du tage metformin. Dette gælder især, hvis din lever fungerer dårligt, eller hvis du er meget mager.

 4. Nadia skriver:

  Hej Karina

  Jeg har selv pco og ikke ønske om graviditet men for alligevel metformin, bed din læge om en henvisning til en læge n forstand på pco, du skal have taget lidt blodprøver og sådan, men graviditetsønske er ikke et krav til metformin behandling når man har pco og man skal undersøges . Hvis du bor på Sjælland vil jeg anbefale dig Svend lindenberg fra Copenhagen fertilitet center, de behandler pco kvinder med og uden graviditetsønske 🙂 evt Google dem og læs lidt om pco du kan os prøve pco forum der står om metformin behandling til os pco piger 🙂

  Anonym jeg vil ik anbefale dig metformin det er primært til sukkersyge patienter og pco og er ikke et slanke middel som sådan !

  • Bjarne skriver:

   Metformin skal omgås med forsigtighed. Jeg har sukkersyge og tager 4 500mg
   om dagen. Jeg kender derfor til bivirkningerne bedre end de fleste. En af disse
   er for lavt blodsukker – ja lyder mærkeligt for de fleste!!!
   En rigtig modbydelig oplevelse at stå og ryste over hele kroppen og være ved at
   falde om.
   Når dette er sagt så opfatter jeg metformin i forbindelse med tilpasset motion
   som et mirakelmiddel: det gør underværker for mig.
   For alle jer andre der er overvægtige hold jer fra piller brug motion motion og mere motion- og hvis dette ikke er nok mere motion osv.
   mvh Bjarne

 5. Frank skriver:

  Den letteste slankekur i verden – spis hver anden dag! ..prøvede for sjov, og fungerer fint – uden besvær, og uden bivirkninger. Er delv fleksibel så det ikke går ud over socilale aktiviteter – rykker bare perioden en dag..
  Baseret på artikel i Berlingske for en måneds tid siden om en forsker der havde prøvet på sig selv…

 6. Jeanet Pedersen skriver:

  Hej Susanne. Angående metformin og alkohol kan jeg fortælle at man ikke bør drikke når man er på metformin. Jeg er selv på metformin på grund af at jeg har fået konstateret PCOS, så jeg er også en smule overvægtig. Jeg har været andre steder på nettet for at læse om alkohol sammen med pillerne. Der står stortset alle steder at du kan få maveproblemer, ikke langvarigt! Men ondt i maven, og kan blive hurtig træt og utilpas. Jeg har selv drukket 3-4 mokai i nogle anledninger, og har efter nummer 4 følt mig ret utilpas. Det reagere selvfølgelig forskelligt på folk, men tror absolut ikke at der sker noget ved at drikke et glas vin til maden 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *